MapDroyd - Offline térkép

A Google Maps hátránya, hogy internet kapcsolat szükséges a használatához, ami vagy nem elérhető vagy drága. Ezen a gondon próbál segíteni a MapDroyd. Előnye az ingyenessége.

Maga az alkalmazás kis méretűnek mondható és az egyes térképek sem foglalnak sok helyet. Ez utóbbiak országonként tölthetőek le, így nincs szükség több giga tárhelyre. Elegendő csak a számunkra szükséges ország(ok) térképét a gépünkön tárolni. Magyarország pélául mindössze három és fél MB. Igaz az első próbánál gyorsan ki is derül, hogy miért. Csak a főbb utak szerepelnek benne. Utcaszintű térképet csak a nagyobb városoknál találunk. Hogy mi alapján kerültek be ezek a városok nem tudom, hiszen néhány megyeszékhelyen is (Szolnok, Békéscsaba) csak a fő utakat jelöli. így komoly navigációra nem alkalmas, igaz ilyen funkciót nem is találunk benne. Arra viszont jó lehet ha eltévedünk, akkor kivezessen minket a legközelebbi útra :) Tartalmaz iránytűt, melyet meg is jelenít a térkép jobb felső sarkában. Segítségével folyamatosan képes a helyzetünknek megfelelően fordítani a térképen. Ez van akinek hasznos. Engem zavart.

A térképek letöltéséhez telepíteni kell még a ContentDroyd alkalmazást is. Ez nagy méretű fileok letöltésére szolgál. A térképeket földrész szerint csoportosítva találjuk meg. A térkép kezelőben később ellenőrizhetjük, hogy van-e frisseb verzió a már korábban letöltött állománynál és azonnal frissíthetjük is. Remélem Magyarország utcatérképe hamarosan bővűlni fog. Persze természetesnek vehetjük, hogy nem a Magyar felhasználók élveznek elsőbbséget.

A MapDroyd weboldalán találtam olyan képernyő képeket, mely navigációra utal. Ilyen funkciót én nem találtam. POI pontokat is tartalmaznak a térképek, de ezek között (még) nem kereshetünk vagy szűrhetünk.

Mivel ingyenesen hozzáférhető a program, nem kritizálhatom. Túristaként egy idegen (vagy csak félig idegen) városban így is hasznos segítséget nyújt, ha nem akarjuk (vagy nem tudjuk) az internetet / Google maps-ot használni.

MapDroyd webhely

blog comments powered by Disqus